Diamanten – lys, levende og bæredygtig

Diamanten, kåret som Danmarks bedste renovering i 2014, er transformeret fra en traditionel sportshal til en lys, levende og bæredygtig bygning, hvor der er tænkt over den mindste detalje.

Vores energi- og installationsingeniør Ulla Madsen Thau fortæller her, hvorfor projektet 6 år efter idriftsættelsen stadig er inspirerende.

”Vi har gennem en brugerdreven proces arbejdet fokuseret på at få de valgte løsninger til at spille sammen både teknisk og energimæssigt. Vi kan især fremhæve; de mange energiteknologier, lethallen og lysindfaldet.” Ulla M. Thau

Foto Quintin Lake

Diamanten er med gasfyr som backup opvarmet af to systemer, varmepumper og solvarme, som normalt konkurrerer imod hinanden. I indkøringsfasen er der derfor brugt ressourcer på at tilpasse de tekniske løsninger, så energien altid kommer derfra, hvor det energimæssigt bedst kan svare sig.

”Erfaringerne fra varmepumperne er særligt værdifulde, da vi fra projektet og driftsfasen har modtaget data, som gør det lettere at tilpasse systemet til fx varmegenvinding i laboratorier.” Ulla M. Thau

NVVK varmepumperne er et nyt lavenergi ventilationskoncept, bestående af naturlig ventilation med varmegenvinding og bæredygtig køling. Systemet er udviklet i et laboratorie med støtte fra EU-midler og er som det første sted installeret i Diamanten.

Foto Quintin Lake

”Den uopvarmede forhal giver et plus på energisiden fordi vi bruger rummet til at forvarme luften. Der er et stort potentiale i at tilføre et lignende rum ved andre byggeprojekter, fordi det er et ude/inde rum, som vi også kender fra udestuer, hvilket giver en kæmpe brugsfunktion.”

Naturligt lysindfald

Foto Quintin Lake

Normalt er sportshaller lukkede, så fx badmintonspillere ikke forstyrres af direkte solindfald:

”Vi har løst udfordringen ved at få designet en række lightscoops, som lukker af for det direkte sollys og i stedet fordeler lyset til den udspændte membran i toppen af hallen.” Ulla M. Thau

Er du interesseret i at høre nærmere, kan du kontakte:

Ulla M. Thau
Tlf. +45 41 94 94 39
umt@sj.dk

This site uses cookies to store information on your computer | læs mere