Restaurering af bjælkelag i Nyborg Slot

Der arbejdes fortsat på det krævende restaureringsarbejde ved Nyborg slot.

Hen over sommeren er udvalgte håndværkere, der har erfaring med restaureringsopgaver, startet op med at restaurere bjælkelagene, der omfatter mellem 180-200 bjælker.

Den gamle kongefløj er opført af et traditionelt murværk med egetræsbjælker 1. og 2. stokværk og fyrretræsbjælker i 3. stokværk. Hver bjælke har en dimension på ca. 30x30 cm og er fordelt på 3 stokværk. Standen af de indmurede bjælkeender er i overvejende grad dårlig og skal derfor udskiftes.

Restaureringen udføres ved at åbne murværket op i sektioner, ca. 5 bjælker ad gangen. Træet vurderes ved at skære et snit ind i bjælken og besigtige visuelt. Det nedbrudte træ erstattes af nyt egetræ, der sammen med det oprindelige i en traditionel tømmersamling. Det er derfor en individuel vurdering af hver eneste bjælkeende.

På den øverste etage har Nyborg Kommune for 100-150 år siden benyttet slottet til kornlager. Det har medført at bjælkelaget i den ene ende af bygningen hænger og har skader. Her har vores ingeniørteam lavet en ophængskonstruktion, hvor stålbjælker sættes ind i etagedækket på tværs af alle bjælkerne. Den enkelte stålbjælke bliver herved hægtet op i tagkonstruktionen der suppleres med nye spær.

Kunsten ved dette projekt er at lave en restaurering, som nænsomt er tilpasset bygningen. Det er derfor med stor respekt for de historiske detaljer og håndværksmæssige traditioner at vi tilgår opgaven.

Fotos taget af Quintin Lake.

This site uses cookies to store information on your computer | læs mere