Nye muligheder for næste generations byggeri

Banebrydende ny teknologi har skabt konstruktionen Opicut/Experiment R, som blev indviet i går. Konstruktionen som kan opleves ved Marselisborg Havn i Aarhus, er et eksperimenterede samarbejde, som er resulteret i Danmarks første topologioptimerede betonkonstruktion. I korte træk kan topologioptimering beskrives som en proces hvor en optimeringsalgoritme fjerner unødigt materiale fra et konstruktionselement. Optimeringsprocessen giver anledning til store materialebesparelser og kan derved reducere omkostninger væsentligt. Håbet er at det på verdensplan vil være muligt at spare millioner af tons CO2, og samtidigt lave mere interessante konstruktionsformer.

Robotteknologi gør det muligt at formgive beton på nye måder. Asbjørn Søndergaard og hans kolleger har udviklet en ny teknologi, der på kort tid kan udskære flamingoforme, som kan benyttes til at støbe beton i.

Det har været et spændende projekt tage del i. Bag projektet står foruden Arkitektskolen Aarhus blandt andet robotvirksomheden Odico, betonspecialisten Hi-Con, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, forskallingsvirksomheden Brunsgaard, Aarhus Tech, det hollandske universitet TU Delft, samt en lang række aktører fra byggebranchen.

Relaterede artikler

  • Danmarkshistoriens mest avancerede betonkonstruktion bygges i Aarhus - Molio.dk
  • Her er fremtiden: Armeret beton i bløde former - Jyllands-Posten

This site uses cookies to store information on your computer | læs mere