Kategori Boliger
Bygherre Arbejdernes Andels Boligforening og Kollegiekontoret i Aarhus
Omfang 14400 m2 + 1600 m2 kælder
Periode 2017 - 2022
Arkitekt Arkitekfirmaet Kjaer & Richter
Illustrationer Arkitektfirmaet Kjaer & Richter
Godsbanekollegiet
Godsbanekollegiets 228 ungdomsboliger og 132 kollegieværelser tæt på Aarhus pulserende byliv er designet med en klar målsætning om bæredygtighed inde som ude. Der er fokus på optimal arealudnyttelse, flerfunktionelle rumligheder og robuste materialer.
Kollegiekontoret i Aarhus og AAB Aarhus står bag de 17.000 kvm beboelse, der opføres som blandt andet et 45 meter højhus med udsigt ud over byen, fællesfaciliteter og orangerier på tagene. Byggeriets overordnede disponering er en ”karrestruktur” i 4-6 etager, der afsluttes med et 13 etagers tårn i det ene hjørne.
Bygningen opføres med fokus på at skabe synergi mellem energi, indeklima og arkitektur. Det lave energiforbrug opnås igennem en række passive og aktive tiltag, hvor bygningens design og de valgte tekniske løsninger spiller en afgørende rolle. Der er valgt løsninger som optimal isolerede konstruktioner, 3-lags energiruder, mekanisk ventilation med høj varmegenvinding og lav SEL-værdi samt solceller på bygningernes tage.
Bygningen opføres primært som et robust elementbyggeri, der sikrer en let bygbarhed. Det er enkelte steder valgt at udføre byggeriet som in-situ beton, fx dækket over stueetagen og over kælderen i højhuset samt I AAB-delen blandt andet over fitnessområdet. Fordelen ved at udføre det som in-situ støbte paddehattedæk er, at de vandrette laster fra ovenstående lejlighedsskel lettere kan fordeles til nedstående stabiliserende vægge, særligt i dette tilfælde, hvor den arkitektoniske løsning ikke gør kraftnedførslen helt naturlig. Derudover har løsningen også den gevinst at det er lettere at komme rundt med de vandrette føringsveje i stueetagen.
Udfordrende jordbundsforhold
Bygningen opføres på hjørnet af Carl Blochs Gade og Søren Frichs Vej i et område, hvor jordbundsforholdene giver særlige udfordringer, hvilket har medført at byggeriet funderes på rammede betonpæle.
Der er et højt grundvandsspejl i området, hvilket gør at kælderen udføres som en dobbeltkonstruktion for at sikre en vandtæt konstruktion.