Kategori Forsknings- og Oplevelsescenter
Periode 2022 - 2023
Lokalitet Aarhus
Omfang Gennemgribende ind- og udvendig renovering
Arkitekt C F Møller Architects (oprindeligt Anton Rosen 1911)
Bygherre AU (Science Museerne)
Illustrationer C F Møller Architects og materiale fra konkurrencematerialet
Ole Rømer Observatoriet
Renoveringen
Det fredede observatorie er midt i en gennemgribende renovering, hvor alt synligt - både inde og ude - renoveres med den største respekt og forsigtighed for bygningen. Mens alt der ikke er synligt og som har en afgørende funktion for bygningens sundhed og bevaring, er ført frem til nutidige standarder.
SJ er som ingeniør underrådgiver til bygherren og samarbejder med C F Møller Architects som er arkitekt og byggeleder, samt specialiserede entreprenører og håndværkere. Projektet støttes af Aarhus Kommune, Realdania, Nordea Fonden og Louis-Hansen Fonden.
SJ har stået for rådgivningen af konstruktioner, installationer som tæller VVS, sanitet, ventilation, varme, vand, el og svagstrømsinstallationer.
En del af renoveringen er bl.a. at erstatte de eksisterende utætte ler-rør uden samlinger, med tidssvarende PVC-rør. I den forbindelse er spildevand og regnvand ført hver for sig.
Dertil er bygningen sikret mod indtrængning af fugt fra soklen og kældervægge med omfangsdræn, samt isolering og fugtsikring af kældervægge efter denne er blevet renset. Det sikrer en sund bygning som bevares for fremtiden.
Historien helt kort
Syd for Aarhus finder du Ole Rømer Observatoriet der hvert år besøges af over 4.000 gæster. Her får de et indblik i astronomiens historie, et kig ud i verdensrummet gennem stjernekikkerterne og introduktion til fremtiden og hvad astronomer arbejder på lige nu.
Ideen om observatoriet i Aarhus så dagens lys i 1908, hvor den tyske privatastronom Friedrich Krüger fra Altenburg (Thüringen) foreslog Aarhus Byråd at flytte sine instrumenter til Aarhus.
I Friedrich Krügers ansøgningen til byrådet indeholdt overenskomstforslaget tre paragraffer:
- Aarhus skulle bekoste observatoriebygningen.
- Krüger skænker sine instrumenter til staden.
- Observatoriet stilles i undervisningens tjeneste.
Byrådet gik ind i projektet da observatoriet også ville have betydning for byens kommende universitet. Observatoriet blev kort efter tegnet af Anton Rosen og indviet i 1911.
Fredning
Det samlede bygningsanlæg med Ole Rømer Observatoriet og direktørboligen blev fredet i 2005. Bl.a. udtalte det Særlige Bygningssyn:
”Observatoriet er et helt unikt bygningsværk, som forener tidens internationale art- and crafts-bevægelse med et meget funktionsorienteret bygningsudtryk”
”Bygningens asymmetriske, men alligevel relativt stramme formsprog og mange velbevarede detaljer af håndværksmæssigt høj kvalitet er typisk for tiden og for Rosens arbejder.”
Det Særlige Bygningssyn anbefaler også her udskiftning af vinduer ”i tegltaget med vinduer tilpasset – i størrelse og detaljering”.
Om Ole Rømer
Observatoriet er opkaldt efter den danske videnskabsmand Ole Christensen Rømer, som levede fra 1644-1710. Ole Rømer var verdenskendt for sit arbejde indenfor astronomien, men bestred også andre væsentlige embeder, som Aarhus Universitet fortæller om.
Projekt Kongelunden
Ole Rømer Observatoriet vil efter restaureringen fungere som astronomisk oplevelses- og formidlingscenter, hvor antallet af besøgende øges til 10.000 om året som i høj grad rettes mod førskolealderen og grundskolen, mens andre tilbud rettes mod den alment interesserede. Observatoriet driftes af Science Museerne, mens selve bygningsdriften varetages af Faculty of Natural Sciences ved Aarhus Universitet fremover. Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet støtter også op om observatoriet som en del af formidlingsudviklingen.
World's Greatest Places 2023
I foråret 2023 er Ole Rømer Observatoriet blandt flere andre oplevelsescentre, nævnt af TIME, fordi Aarhus er et af de bedste steder at besøge i 2023. Med fokus på vandet og stjernerne er der både fokus på events og seværdigheder i og omkring Aarhus.